30 mars 2008

Japanresan påsken 2008

Vi åkte först till Tokyo där vi mötte Pernilla på hotellet. Första morgonen gick vi upp kl 04.00 och tog taxi till världens största fiskmarknad. Fantastisk! Sedan var det två dagars sightseeing med Pernilla som guide, hon visade oss alla stadsdelar och vi åkte tunnelbana överallt, som oftast flera våningar unde marknivå. Här var det lika rent och flott som vi tidigare har upplevt i Soul, Singapore och Hong Kong. I Japan äter ingen på gatan, eller röker, så det finns inga papperskorgar och heller inget skräp eller tuggummi och fimpar längs gator och tågspår.
Vi åkte sedan shinkansen till Hakone där vi bodde två nätter på spa med varma bad, sov på futoner och satt på golvet och åt. Pernilla är tillräckligt duktig på japanska, så vi klarade att få mat etc.
Sedan shinkansen vidare till Kyoto där vi bodde på ryokan, ett traditionellt japanskt värdshus, med futoner och servering vid låga bord. Så efter 4 nätter i dessa ställningar var jag (Elin) ganska stel.
Kyoto är nu på listan över favoritstäder, det är en promenadvänlig stad med många tempel och palats. Dessutom är gatuskylterna också på engelska. Kyoto har fantastiska gågator, alla under tak, och fina parker och otrolig shopping.
Vi var på ljusfestival i en stor park, och såg sång och musikunderhållning.
Shinkansen igen upp till Sendai (där Pernilla bor och studerar) 40 mil norr om Tokyo, och den gick i 275 km i timmen. Numera finns även ett snabbare tåg, men inte på denna sträckan.
I Sendai visade Pernilla oss sitt studentrum och labbet där hon håller till och pluggar arkitektur med miljöinriktning på Tohoku University. Här liksom överallt i Japan finns en jättefin station, rent och snyggt och toppmodern.
Vi kände av ett par små jordbävningar under natten. Sendai väntar på en stor jordbävning men vi får hoppas att det inte händer.
Vi tog farväl av vår kära dotter och åkte till Narita för en natt på lyxhotell innan vi åkte hem igen.
Det var en fantastisk upplevelse som vi sent glömmer. Här kommer bara ett litet urval av massor med bilder:

Inga kommentarer: