02 mars 2008

Stora Sydamerikakryssningen!

Den 8 februari flög vi via en dag i Paris till Sao Paulo, Brasilien, en av världens största städer. Bodde på jättefint hotell, åt gott, och shoppade babykläder i flott shoppingcenter. Dagen efter åkte vi buss till Santos där vi gick ombord i Splendour of the Seas och checkade in i vårt fina stateroom med balkong.
Vi anlöp Rio de Janeiro tidigt nästa morgon och åt frukost mens båten sakta gled förbi Copacabana. Vi åkte buss och cabinbana till toppen av sockertoppen där vi hade en fin utsikt över staden.
Nästa stopp var Buenos Aires, där vi har varit förut. Vi åkte taxi till La Boca, dit dom första italienska invandrarna kom och byggde sina hus av plåt. Där ligger också Boca Juniors hemmaplan med de svenska färgerna. Sedan tittade vi på palatset där Evita Peron stod på balkongen och vinkade och därefter promenerade vi runt i stan.
Nästa hamn var Montevideo - ingen vidare fin stad, men vi promenerade runt i några timmar.

Därefter var det 3 långa dygn till sjös, med dimma och misthorn hela natten, men också sol och njutning på däck. Vi rundade Kap Horn då sikten var ganska bra, men det var lite kallt och blåsigt. Vi såg massor av albatrosser som är enorma.

I Ushuaia, världens sydligaste stad, på Eldslandet låg norska båten Fram vid kaj, ganska roligt. När vi kom till Reykjavik i slutet på maj låg den där på sin jungfrutur. Nu hade den varit i Antarktis.
Ushuaia är staden där seglarna bunkrar upp innan dom går till Antarktis. En gång vart trejde år är det orkan i Ushuaia och det blev det denna eftermiddag, så vi kom inte iväg förrän på kvällen. Men vi var uppe på natten och tittade på enorma glaciärer som gick ner i vattnet 50-100 meter från vår balkong. Det var fullmåne och en fantastisk syn.

Punta Arenas är en fattig stad, inte mycket att se. Det samma gäller Puerto Monnt. Men de chilenska fjordarna och Darwin kanalen är något av det vackraste vi har sett.
Men helt folktomt, bara massor med magellanpingviner och albatrosser. Längs Chiles långa kust såg vi Anderna med alla snöklädda toppar och glaciärer.
Vi anlände i Valparaiso efter 15 dagars kryssning och har sett mera hav än jag (Elin) orkar med. En natt var jag sjösjuk, trodde aldrig det kunde hända mig.

Båten var fin, 18 svenskar ombord, och vi pratade med alla. Vi hade trevliga bordsgrannar, maten var som vanligt riklig och god, men dom kunde ha kostat på sig mer argentinskt och brasilianskt kött. Vi gick faktiskt inte upp i vikt denna gången.

Vi åkte buss från Valparaiso till Santiago och stannade där ett par dagar på ett mycket fint hotell. Staden är grön och fin, alla gator kantas av träd och gågatorna har kakel som gummor gick runt och tvättade.

En spännande resa, men kanske för mycket till sjöss. Vi kryssade totalt över 800 landmil, en sträcka motsvarande två gånger tur och retur till Medelhavet från Sverige.
Inga kommentarer: