14 februari 2006

Vindkraften våldtar miljö och kulturbygd i Askum


Ni har kanske följt med i den segdragna kampen mot bygget av tre enorma vindkraftverk i Askum. Det senaste inslaget är att Miljööverdomstolen (MÖD) har givit ok till bygget trots att både Miljödomstolen och Länsstyrelsen tidigare sagt nej. Det som är på gång att ske är en våldtäkt på boendemiljö och kulturbygd i Askum. En kulturbygd som funnits sedan tusentals år riskerar nu att förstöras pga vinstintresset hos ett vindkraftföretag Eolus Vind och socialdemokraternas tokiga energipolitik.

Den dom som MÖD har avgett bygger på mycket dåligt beslutsunderlag. Man har nämligen endast inhämtat yttrande från Boverket, ett statligt verk som inte har ansvar för miljö- eller kulturbygdsfrågorna. Att man undvikit att höra t.ex. Naturvårdsverket och Riksantikvarieämbetet är en skandal. Och en sådan skandal kan endast ha politisk drivning dvs domen är ett beställningsverk från regeringen med sina stödpartier, främst miljöpartiet.

Ta en titt på bilden över Sotenäs här intill. Vindkraftverken skall placeras mitt i kommunen högst uppe på bergen. De skall få 80 - 90 meter höga torn och propellrar med 70 meters diameter. Alltså en total höjd över högsta berstoppar om sådär 120 meter. De kommer därför att synas från i stort sett hela kommunen och långt ut över havet. Därmed påverkas utsikt och intrycket av kommunen inte som en naturskön plats utan som en industriort. Jag har varit på Gotland, Jylland och Nordtyskland och sett hur det ser ut. Och det är sannerligen inte vackert. Det ger dessutom inte särskilt mycket energitillskott i förhållande till de värden de försämrar. Det är bara vindkraftbolaget som tjänar pengar som vi får betala med vår miljö och på vår elräkning. Dessutom tjänar tre markägare pengar på arrendet från vindkraftbolaget.

Och allt detta sker under regin av kommunalrådet Rolf Mattsson och socialdemokraterna och centern. Kommunen har nu beslutat att ställa ut den slutliga detaljplanen för bygget.

Jag vill därför uppmana alla att protestera mot dessa planer så mycket som möjligt så att vi slutligen kan få stopp på detta bygge, som annars riskerar att förstöra vår miljö i Sotenäs under överskådlig tid.

Ronald Hagberth

1 kommentar:

Brian sa...

Hoppas ni lyckas få stopp på de vansinniga planerna!