19 maj 2007

17:e maj!!!

Norges nationaldag 17:e maj är stort. Elin och jag firade i Tromsö i ösregn från morron till kväll. Trots vädret var hela Tromsös befolkning ute och firade med parader, musik och upptåg. Bilderna från paraderna är från förra året eftersom vi inte ens ville ta fram kameran i år.

Totalt var säkert flera miljoner norrmän ute på gatorna i hela landet. Bara i Oslo paraderade 30.000 skolbarn fram förbi slottet och kungafamiljen i strålande solsken.

Vad är det då man firar. Jo det är bildandet av den egna nationen 17 maj 1814 då man utropade den norska grundloven efter att den danska överhögheten tagits bort efter Napoleon-kriget då Norge överlämnades från Danmark till Sverige. I en "kuppartad" samling i Eidsvoll skapades så nationen Norge. Den nya grundlagen var efter sin tid mycket modern och inspirerades bl.a. av den nya franska författningen.

Vi hälsade på pappa Arne på sjukhemmet ett par gånger, tog en öl med Maja-Liisa i sin finska nationaldräkt, gottade oss med traditionellt kakebord på Ishavshotellet och åt middag på Sjögata 12 med vår kompis Birgitta från Oskarshamn. Hon arbetar ett par tre veckor på Tromsö Universitetssjukhus. Vi åt också en "skikkelig" lunch med Elins ungdomskärlek Knut.

Tack för en trevlig 17:e maj detta året!
Inga kommentarer: