07 december 2005

Julförberedelser
Ja nu är det snart jul. Vi har redan varit och köpt gran och deltagit i flera julmarknader där det bjuds hantverk och godsaker att äta som korvar, ostar etc. En stor julcheddar t.ex.

Men appropå mat så var Elin och jag i Norge igår och gjorde det stora julinköpet. det blev rökt lax, pinnekött, surkål, rökt lax, julbrus och mycket annat som är norska specialiteter som vi älskar. På hemvägen från Norge kunde vi inte undvika att stanna norr om Skee och där inhandla diverse julmat hos Stene Kött. Billigt och med god kvalitet.

Vad är nu pinnekött kan nu kanske en vanlig svensk fråga sig. Ja det är saltad och torkad lammsida med revben i. Efter urvattning ångkokas pinneköttet över helst nytagna avbarkade björkpinnar i ca 3 timmar. Därefter körs de i ugnen ca 10 minuter i 225 grader för att göra fettet lite knaprigt. Pinneköttet avnjuts med rotmos en snaps t.ex. Linjeakvavit och gott öl. Mums!! Se bilden här bredvid.

Jag har förresten nyss satt in en provjulskinka på sådär 2,5 kilo. Den går åt innan jul. Så vi införskaffar en mycket större dito till jul eftersom vi får besök av några av barnen samt vänner från USA till julafton. Vi äter då traditionellt julbord mitt på dagen med en blandning av svenska och norska specialiteter. På kvällen blir det pinnekött. Sen blir det kalkon på juldagen hos mina föräldrar och lutfisk på annandagen.

PS Nu är även tamburen i källaren uppfräschad med ny källardörr och träpanel på ytterväggen.DS

Ronald

1 kommentar:

Brian sa...

Jösses vilka härliga delikatesser. Längtar!